Sivistystoimi on yksi keskeisistä kunnan tehtävistä ja rehtorit ovat kunnan sivistystoimen avaintekijöitä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kentässä kuntalaisten hyvinvoinnin tukeminen nousee keskeiseksi kunnan tehtäväksi. Uudistuvassa kunnassa on tärkeää kehittää sivistys- ja sosiaalihallinnon rajapintaa niin, että koulut nähdään keskeisinä kuntien hyvinvointistrategian toteuttajina. Rehtoreiden työhön tämä tarkoittaa aiempaa strategisempaa, kunnan muuhun toimintaan kiinnittyvää työotetta. Lapissa erityiseksi haasteeksi nousevat pitkät välimatkat ja pienet kunnat, joissa rehtorit työskentelevät usein yksin.

Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan johtama Arktinen kehittyvä rehtori ArkTORI -hanke keskittyy rehtoreiden strategisen johtamisen ja ammatillisen kehittymisen tukemiseen. Hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina kaikki Lapin 21 kuntaa.

ArkTORI-hankkeen ensimmäisessä työpaketissa kehitetään mobiilisovellus, joka tukee rehtoreiden johtamiskompetenssien pitkäjänteistä, tavoitteellista ja koulun arkeen kiinnittyvää ammatillista kehittymistä. Sovelluksen kehittämisen lähtökohtana on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan palvelumuotoilutyöpajoissa keväällä 2019 kerätty, rehtoreiden omia työhön liittyviä tarpeita ja sovelluksen toteutukseen liittyviä ideoita koskeva tieto. Sitä hyödyntäen Lapin ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan koulutus ja ohjelmistotekniikan laboratorio pLAB kehittää sovelluksen teknisen toteutuksen.

Mobiilisovelluksen kehittäminen käynnissä. Rehtorit luonnostelevat käyttäjäpolkua Lapin yliopiston Service Innovation Cornerissa (Sinco).
Mobiilisovelluksen kehittäminen käynnissä. Rehtorit luonnostelevat käyttäjäpolkua Lapin yliopiston Service Innovation Cornerissa (Sinco). Kuva: Lauri Lantela.

Toisen ja kolmannen työpaketin keskiössä on rehtoreille suunnatun, Lapin erityisolosuhteet huomioivan koulutuksen kehittäminen Lapin yliopiston Opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikön ja Koulutus- ja kehittämispalveluiden yhteistyössä. Rehtoriksi pätevöittävä koulutus tullaan järjestämään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Koulutuksen kehittäminen onkin aloitettu koulutuksen järjestämisen yhteistyömahdollisuuksien selvitystyöllä, jossa kartoitetaan olemassa olevat verkostot ja mahdolliset uudet kumppanit. Koulutusten kehittämiseen saadaan suuntaa myös koko Lapin kattavalla rehtoreilta, apulaisrehtoreilta, vararehtoreilta, koulunjohtajilta, koulun varajohtajilta ja sivistystoimen johtajilta kerättävällä kyselyaineistolla.

Neljännessä työpaketissa rakennetaan Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan johdolla maakunnallisen koulutuksen kehittämisverkoston alle rehtoreiden verkosto, joka tarjoaa rehtoreille vertaistukea ja systemaattista mentorointitoimintaa. Verkoston rakentamisessa Lapin yliopiston harjoittelukoululla on keskeinen rooli maakunnallisena koordinointikeskuksena. Verkostossa kehitetään erilaisia tapoja rehtoreiden osaamisen ja asiantuntemuksen jakamiseen kasvokkain ja digitaalisesti. Työpaketissa hyödynnetään Lapin ja Oulun yliopistojen Verme-verkostoja ja -käytänteitä.

Viidennen työpaketin tavoitteena on tukea rehtoreiden rajapintaosaamista uudistuvissa hyvinvoinnin yhteistyörakenteissa ja SISOTE-yhteistyössä siten, että kouluilla olisi paremmat mahdollisuudet toimia matalan kynnyksen palveluna lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa sekä hyvinvointiin liittyvän eriarvoisuuden ehkäisemisessä. Tästä työpaketista vastaa Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tutkimuspainotteisessa työpaketissa on käynnissä kuntien hyvinvointistrategioiden analyysi. Analyysin pohjalta edetään syksyllä haastatteluaineistojen keräämiseen. Analyysin pohjalta rakennetaan täydennyskoulutusta, joka tukee rehtoreiden roolia koulun hyvinvoinnin johtajina. Lisäksi kehitetään käytäntöjä rehtoreiden ja koulun roolin tukemiseksi uudistuvissa hyvinvoinnin edistämisen monitoimijaisissa yhteistyöverkostoissa.

Lisätietoa hankkeesta:

Hankkeen johtaja Tuija Turunen, tuija.turunen@ulapland.fi

Projektipäällikkö Lauri Lantela, lauri.lantela@ulapland.fi

Hankkeen verkkosivut >>>


Hanke saa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman toimeenpanon edistämiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s