Moninaistuvassa yhteiskunnassa katsomusaineiden opettajien osaamisvaatimukset laajenevat. Erilaisten taitojen kehittyminen on tärkeä osa katsomusaineiden opettajankoulutusta. Tällaisia taitoja ovat juurikin 21. vuosisadan taidot, joihin lukeutuvat esimerkiksi monilukutaito ja uskontolukutaito. Katsomusaineiden opettajankoulutus koostuu ainelaitosopinnoista ja pedagogisista opinnoista. Opinnoista 4/5 on ainelaitosopintoja, jotka on suunniteltu palvelemaan erityisesti teologista asiantuntijuutta, kuten tutkijoita ja tulevia pappeja. Professori Martin Ubanin johtamassa tutkimusperäisessä kehittämishankkeessa ”21. vuosisadan taidot, monilukutaito ja katsomusaineiden opettajankoulutuksen kehittäminen” kehitetään opintoja vastaamaan katsomusaineiden opettajien työn edellyttämää osaamista.

Syksyllä 2018 käynnistyi Itä-Suomen ja Helsingin yliopiston yhteinen kehittämishanke ”21. vuosisadan taidot, monilukutaito ja katsomusaineiden opettajankoulutuksen kehittäminen”. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopistossa professori Martin Ubani ja Helsingin yliopistossa professori Arto Kallioniemi. Hankkeessa työskentelee tutkijoina Kaisa Viinikka ja Tuuli Lipiäinen. Lisäksi hankkeessa työskentelee Jasmin Riekkinen tutkimusavustajana.

Hankkeessa kehitetään tutkimusperustaisesti katsomusaineiden opettajankoulutusta sekä kehitetään jo työssä olevilla opettajille täydennyskoulutusta. Keskiössä ovat 21. vuosisadan taidot. Hankkeen aikana aineistoa kerätään niin opiskelijoilta, opettajilta, rehtoreilta kuin yliopiston ainelaitosopettajiltakin. Hankkeessa toimii myös Joensuussa ja Helsingissä moniammatilliset työryhmät, jotka tuovat eri alojen osaamista ja näkemystä kehittämishankkeeseen.

Syksyllä Kaisa Viinikka keräsi kyselytutkimuksen koulutuksen alkuvaiheissa olevilta opiskelijoilta sekä haastatteli osaa kyselytutkimukseen vastanneita opiskelijoita. Kyselytutkimuksessa kartoitettiin opiskelijoiden ajatuksia siitä, mitä 21. vuosisadan taidoista he pitivät tärkeinä sekä, millaisia taitoja he odottivat saavansa koulutuksen aikana. Tuloksista ilmeni, että 21. vuosisadan taidot nähtiin keskeiseksi osaksi uskonnonopettajan kompetenssia. Dialogiset taidot, uskontolukutaito ja kriittinen ajattelu nousivat esiin keskeisiksi taito-odotuksiksi opintojen aikana.

21. vuosisadan taidot -hanke kuvituskuva luokka

Kevään aikana Tuuli Lipiäinen kerää kyselyllä ja haastatteluilla aineistoa katsomusaineiden opettajilta. Kyselyssä kartoitetaan opettajien käsityksiä 21. vuosisadan taidoista sekä siitä, mihin näistä taidoista opettajat kokevat saaneensa koulutusta opinnoissaan ja toisaalta mahdollisista täydennyskoulutustarpeista.

Opettajien koulutuksen kehittäminen on tärkeää ja ajankohtaista. Erilaiset osaamisvaatimukset korostuvat moninaistuvassa yhteiskunnassa. Opettajien kompetenssille luodaan pohja koulutuksessa, mikä edelleen kehittyy työelämässä. Koulutuksen tulisikin vastata nykyajan tarpeita sekä tarjolla tulisi olla hyödyllistä täydennyskoulutusta jo työssä oleville opettajille. Hankkeen näkökulmasta on hienoa saada opiskelijoiden, opettajien ja rehtoreiden sekä eri alan ammattilaisten ääni kuuluviin ja näiden tietojen valossa tutkimusperustaisesti kehittää koulutusta.

Hankkeen verkkosivut >>>

Lisätietoa hankkeesta:

Hankkeen johtaja Martin Ubani, martin.ubani@uef.fi

Tutkimusavustaja Jasmin Riekkinen, jasmin.riekkinen@uef.fi

21. vuosisadan taidot -hanke kuvituskuva kirjat

Hankkeen logo: Hiekkagraphics/Ossi Gustafsson

Kuvat: Varpu Heiskanen/UEF


Hanke saa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman toimeenpanon edistämiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s