Matematiikan Maailmaan -hanke tuottaa tutkimusperustaisia toimintamalleja, materiaaleja ja välineitä varhaiskasvatuksen, alakoulun ja erityisopetuksen opettajien koulutuksen ja ammatillisen kehityksen tukemiseen. Se on Turun, Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen ja Åbo Akademin yhteishanke.

Varhaiskasvatusikäisten matemaattisiin taitoihin kiinnitetään Suomessa näiden taitojen tärkeään merkitykseen nähden aivan liian vähän huomiota. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tutkimusrintamalla on yllätytty uusista tutkimustuloksista, joiden mukaan varhaiset matemaattiset taidot ennustavat akateemista menestystä paremmin kuin varhaiset lukivalmiudet (Duncan ym., 2008) sekä esimerkiksi työllistymistä, tulotasoa ja syrjäytymistä paremmin kuin lukeminen tai älykkyys (esim. Bishop, 1989). Matemaattinen harjoittelu kehittää lapsen ajattelun taitoja, kuten esimerkiksi kielellisiä taitoja, työmuistia ja toiminnanohjaustaitoja myös monipuolisemmin kuin aikaisemmin ajateltiin (Clements & Sarama, 2009).

Matematiikan Maailmaan -hankkeen tavoitteet ovat:

 • Lisätä tietoisuutta varhaisten matemaattisten taitojen merkityksestä lapsen kehitykselle ja myöhemmälle oppimiselle.
 • Tuoda varhais- ja alkukasvatukseen tutkimusperustaista pedagogiikkaa.
 • Tuottaa opettajankoulutukseen soveltuvia oppimateriaaleja.

Osahankkeet

 • Maailma matemaattisin silmin ”Pikkumatikka”-verkkokurssi (Minna Hannula-Sormunen, TY)
 • Myönteisen minäkuvan tukeminen matematiikassa (Marja-Kristiina Lerkkanen, JY)
 • Algebrallisen ajattelun pohjustaminen esi- ja alkuopetuksessa (Kirsti Hemmi, ÅA)
 • ThinkMath-materiaali opettajankoulutuksessa (Anu Laine, HY)

MaMa-hanke tekee tiivistä yhteistyötä Joustavaan Matematiikkaan täydennyskoulutushankkeen kanssa täydennyskoulutusmateriaalien rakentamisessa ja kehittämisessä kentällä työskentelevien varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen opettajille ja opettajankoulutukseen. Kesäkuussa 2019 hankeyliopistojen varhais- ja alkukasvatuksen opettajankouluttajille järjestetään Matematiikan Maailmaan -koulutuspäivät.

MaMa-osahankkeiden kehitystyö on käynnissä ja pisimmälle on edennyt Turun yliopiston ”Pikkumatikka”-verkkokurssin rakentelu. Juuri päättynyt Suomen Akatemian ”Math All Around You” -kärkihanke loi Pikkumatikka-verkkokurssin mallin, jota nyt käynnissä olevissa projekteissa työstetään eteenpäin. Kurssi perustuu ammatillisen eksperttitutkimuksen hedelmiin, siihen, miten eri ammateissa olevien taidot parhaimmillaan kehittyvät ja miten ammattilaisten taitoja voidaan entisestään parantaa. Matemaattiset käsitteet ja taidot ovat jo pienelle lapselle hyödyllisiä jokapäiväisen ajattelun työkaluja. Lapset oppivat ja harjoittelevat varhaisia matemaattisia taitoja nimenomaan arjessa, leikeissä ja yhdessä muiden kanssa samalla kun he oppivat kiinnittämään huomiota lukumääriin ja muihin matemaattisesti mielekkäisiin piirteisiin ympäristössä (Hannula-Sormunen, 2014). Tämän takia varhaiskasvattajan pitäisi pystyä tunnistamaan ja tukemaan matemaattista ajattelua paitsi erillisissä matikkapajoissa myös etenkin arkisissa tilanteissa.

Pikkumatikka-kurssi on verkkokurssi, jolla varhaiskasvatuksen tai alkuopetuksen ammattilaiset voivat kehittää itseään esimerkiksi siinä,

 • kuinka havainnoida ja tunnistaa omaa ja lasten matemaattista ajattelua varhaiskasvatuksessa?
 • miten itse kehittyä paremmaksi tunnistamaan ja tukemaan matemaattisia taitoja?
 • kuinka tunnistaa ne pienet hetket, jolloin lapsen huomio on kohdistettavissa matemaattisista mielekkäisiin piirteisiin?
 • kuinka innostaa kaikkia lapsia bongailemaan lukumääriä ja laskettavaa, matemaattisia säännönmukaisuuksia ympäristöstä?

Oheisella videolla on maistiaisia Pikkumatikka-kurssilta, jonka osat ovat MaMa-hankkeen myötä käytettävissä hankeyliopistojen varhaiskasvatuksen opettaja ja luokan – ja erityisopettajan opettajankoulutuksissa. Pikkumatikka-kurssille voi ilmoittautua www.flexibility.fi -sivuilla.

Matematiikan Maailmaan -hankkeen vastuullinen johtaja
Minna Hannula-Sormunen


Hanke saa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman toimeenpanon edistämiseksi. Hanke päättyy syyskuussa 2020.

Lisätiedot: Associate Professor Minna Hannula-Sormunen, Turun yliopisto, Opettajankoulutuslaitos, Minna.Hannula-Sormunen (at) utu.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s